Audra stiklinėje: ar Europos Sąjunga nori uždrausti Kalėdas?

Internetiniuose burbuluose kilo eilinis skandalas, esą Europos Sąjunga norinti uždrausti Kalėdas. Cituojamos “Europos lyčių lygybės instituto“ parengtos “įtraukios kalbos“ gairės, kurias išplatino Europos Komisija.

Kaip paprastai būna tokiais atvejais, kilęs skandalas tėra mažareikšmė nesąmonė. Pagrindinė besipiktinančiųjų masė – tie, kurie skaito tik antraštes delfyje, ir niekada neskaito pirminių šaltinių. Skyrus 5 minutes paskaityti, kas gi ten per “įtrauki kalba“ ir apie ką kalba cituojamas dokumentas, paaiškėja štai kas:

  • cituojamos “įtraukios kalbos“ gairės skirtos Europos Komisijai – t.y. kad biurokratai, rašydami raštus, laikytųsi korporatyvinio stiliaus. Tikra tiesa, valdiškų raštų kalba yra biurokratinė, bet tame nieko neįprasto. Biurokratinė kalba atlieka savo funkciją – jeigu šnekamojoje kalboje į klausimą “ar tinka pasiūlymas?“ jūs atsakysite “taip, ok“, tai oficialiame rašte bus parašyta “savo kompetencijos ribose pastabų ir pasiūlymų neturime“. Lietuvoje panašią (kalbos suvienodinimo) funkciją atlieka raštvedybos taisyklės (kurios, pvz., reikalauja visus dokumentų pavadinimus būtinai pradėti žodžiu “Dėl“), VLKK nutarimai ir valstybinėse institucijose dirbančios kalbininkės.
  • cituojamos “įtraukios kalbos“ gairės parengtos anglų kalba. Daugelis cituojamų pavyzdžių susiję su anglų kalbos gramatiniais ypatumais, lietuvių kalbai nepritaikoma (pvz. gairės siūlo vietoj “man-made material“ rašyti “synthetic material“, arba vietoj “christian name“ rašyti “given name“).
  • cituojami “skandalingi“ pavyzdžiai iš esmės yra akivaizdūs – “ne visi yra krikščionys“, “ne visi gyvena susituokę arba yra vieniši“, “yra žmonių su kitokia seksualine orientacija“. O ką, ne taip?
  • siūloma vengti stereotipų (“nedarykite išankstinių prielaidų dėl kitų tautybių ir kultūrų“). Kai kas nors užsienyje padaro išankstines prielaidas apie lietuvius (pvz pasako “aštriadančiai lietuviai“, “Lietuva postsovietinė skurdi šalis“, arba lietuvius pavadina nusikaltėliais) – kyla baisus šaršalas, visuomenės pasipiktinimas, Lietuvos ambasadoriai rašo paneigimo laiškus.
  • siūlome prisiminti, kad egzistuoja gėjai, transeksualai ir pan. Na, jie egzistuoja, nepriklausomai nuo to, ką jūs apie tai galvojate, ir ar tai atspindėta Europos Komisijos raštuose. Įdomiausia, kad radikaliausi lygybės fanatikai ir “tradicinių vertybių gynėjai“ ties šiuo punktu absoliučiai sutaria – stereotipinis lyčių pavaizdavimas yra baisiai svarbus ir labai smarkiai įtakojantis mūsų sąmonę. Iš tikrųjų gi nėra didelio skirtumo, ar bus parašyta “tėtis verda valgyti, o mama remontuoja automobilį“ – gal tai ir užknisa, bet šitų stereotipų reikšmė yra gerokai pervertinta.
  • dalis siūlomų “įtraukios kalbos“ pavyzdžių yra palankūs Lietuvai, pvz. “darykite pavyzdžius iš visų ES valstybių narių, ne visi gyvena didžiosiose ES valstybėse narėse“! Taigi “įtraukumo gairės“ siūlo biurokratams prisiminti, kad ne visi gyvena Paryžiuje ir Berlyne, ir prašo nepamiršti ir gyvenančiųjų ES pakraščiuose (pvz Vilniuje).
  • gairės siūlo biurokratams nevartoti terminų, dėl kurių kas nors galėtų įsižeisti – kas yra akivaizdu bet kam, dirbančiam didelėje hierarchinėje organizacijoje (svarbiausia lygioje vietoje nesukelti bereikalingų problemų sau ir savo viršininkui).
  • gaires platina Europos Komisijos narė, atsakinga už lygybės klausimus, Helena Dalli. Komisarė atstovauja Maltą (mažiausia ES valstybė), turi mažai įtakos Europos Komisijos viduje – aišku, nori būti matoma ir svarbi. https://www.politico.eu/article/european-commission-cancel-christmas-inclusive-language-lgbtq )
  • ir, žinoma, tekste niekur nesiūloma uždrausti Kalėdų. Skandalingiausia citata apie Kalėdas sako: “Christmas time can be stressful“ (kalėdinis metas gali sukelt daug streso). Iš principo, tikri krikščionys, Kalėdose matantys ne pirkinių psichozę ir balių maratoną, o Jėzaus Kristaus gimimo šventę ir susikaupimo laikotarpį – turėtų netgi pritarti.

Išvada – šito skandalo išliekamoji vertė nulinė. Jeigu iš tokio “įvykio“ darote toli siekiančias išvadas (apie Europos Sąjungą, Lietuvą, suverenitetą, tautiškumą, krikščionybę ar pan) – patys save išstatote kvailio vietoje. Kita vertus – puiki proga pamatyti tuos ”nuomonės formuotojus”, kurie komentuoja ant karštųjų, netikrindami informacijos ir nesigilindami.

Parašykite komentarą

Design a site like this with WordPress.com
Pradėkite